Followers

Thursday, August 25, 2011

~merayau dimalam hari~

best tau rayau2 dimalam hari...aku ingtkan malam2 xramai orang..rupanya ramai juga... hampeh betul.. tapi best la macam2 ragam ada... persiapan sume dah ready cuma aku teringin nak tengok org shopping mlm2 kat masjid india tu... dia buka sampai pagi tau...best macam2 ada.... perniaga tu nampak segar jer mlm2 tu.. baju kurung pun diorg jual 3 pasang RM100... dahsyat kan?? tapi tu utk kain cotton biasa laa... hurmmm aku just beli tudung jer n goreng cempedak, buah pulasan hurrmmm jalan2 jer la.. pas2 bbuka kena la jalan2kan bagi jalan sikit apa y dah dimakan tadi... best jer kan... murah rezeki para peniaga tu semua....



oh ye masa tu juga la mr.hubby baru nak bayar zakat... ni 1st time aku tengok orang bayar zakat... kena salam, kena baca apa ntah.... hurmmm itu untuk bahagian mereka2 y memerlukan pulak... alhamdulillah semua dah selesai tinggal nak tunggu raya jer.. hhii tahun ni aku raya umah mak aku dulu.. tapi biasanya tengah hari ke petang 1st day tu dah balik umah  mertua pulak... hurmm aku xkisah sangat bab2 balik beryaa ni... sama jer.. mungkin sebab dekat kot so xde la sampai gaduh2 nak berebut raya ke mana,... alhamdulillah..... 1 kat bangi, 1 kat segambut..... eleeeehhhh 20 minit dah boleh smpai... 20 minit ni utk musim raya la kalau x makan 1 jam juga... huhuh ok laaa selamat berbuka ye.... shopping raya tu berpada2 la sikit..... ^_^

Wednesday, August 24, 2011

Monday, August 22, 2011

amil n upin ipin

baby ibu ni dah banyak akal sangat sekarang ni... dengan membebel tu xyah cakap la... dah nk bercakap sangat dah gayanya.... nasib baik clear juga apa y dia nak cakap tu... aku faham la juga... pastu  tido dia kan sama gaya dengan aku hihih... hari tu weols berdua jer kat umah.. dia baik je tengok tv duduk dgn patung upin dia tu... patung upin tu masa nak beli tu aku tanya nak y upin ke ipin, dia cakap upin.. sbb ada jambul y xseberapa tu dia nak pegang... hihih xpela nnt belikan juga dia ipin tu baru ada dua2... ni upin tu dia duk bawa jer kemana... bawa g umah mak dia pun bawa, hari tu aku ada discussion kat umah classmate aku, saja la bawa dia juga.. dia bawa juga upin dia tu.. hhihihih suka sangat dengan upin ipin... layan jer laaaaa... dah la.. puasa2 ni xde idea sangat la nk mengarut... tengok amil yerrr

oh ye, bear y kecik tu nama dia "Ahmad The Bear" aku beli masa g vietnam dulu... air asia punya bear..tapi samping dia dah kemana dah... ghihihih


alamak sarung kusyen tu ibu baru cabut basuh... hihihi sila abaikan....

dutch lady sweet corn

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee.... tu jer ayat yang keluar pas minum susu ni.. aku kan pecinta susu... hari tu aku minta mr.hubby carikan dutch lady sweet corn ni, tapi kan dia xde jual y besar..kotak kecik jer... xpuas minum sebab sangat sedap... sweet jer..terasa jagung tu... lagi pun + ada susu dia jadi sangat berkhasiat... huhu sedap.....





dutch lady sila keluarkan sweet corn ni kotak besar yerrrrr... *ntah2 memang ada aku jer xjumpa y besar hihhihi

...perempuankan istimewa...

hihhi lama sangat xupdate kan... suka ati aku jer bila nak update.. sebenarnye bukan xnk update cerita2 ni, tapi aku busy menelaah utk midterm exam y baru jer berlalu... lagi pun xdpt nur utk menulis... wahhh menulis ok... ok bab perempuan istimewa ni kan siapa tau, aku laaaaa.... n semua perempuan2 diluar sana... yela kita kan special sebab ada hari2 yang dibolehkan untuk tidak berpuasa...oye oye... hari tu bukan hari tu awal2 dulu aku n beberapa opismate aku tu dibolehkan utk xpuasa.... ok2 bukan nak cite lelbih pasal tu..cuma nak share dibawah ni....


buah rambutan y manis n lekang ok...sedap sangat... meleleh2 air dia masa makan...yummy

nescafe panas..... terasa minum floot a&w jer bila pakai gelas ni...

ni la y opismate aku bawa... nasi goreng....

kepada pecinta petai cila menangis sekarang!!!!!! petai dia besar2........ aku??? makan ikan bilis n sambal jer.... ada gak la try petai tu selepas di provok oleh opismate aku...hihihihihi

ehhh buah ni pun ada?? ni aku makan kat umah laaaaaa... buah pear... aku suka buah pear ni, y hijau tu walaupun pun xberapa manis tapi aku suka sebab rangup2..suka boleh kunyah2...eeee sedapnyeeeee......

haaaaa ni kete 3 beranak kat opis ni.... dari kiri ibu, kaklong, adik cik ^_^.....



sedapkan... tapi masa tu jer... nak menganti puasa tu kang nanges.... huhuhuh keistimewaan seorang perempuan... kaum lelaki jangan jeles yer... uols pun kalau xnak puasa xyah la puasa, tapi kena gak menganti.... jgn xganti tau....tp kalau xde alasan apa tu xyah ngengada nak ponteng puasa... nikmatilah bualan puasa ni sebaiknya....

Friday, August 19, 2011

S T R E S S

ok org sume tengah xcited prepare raya kan aku duk stress apa kes?? esok aku exam laaaaaaaa... last week pn exam gak berbunyi2 perut aku jwb exam.. esok ni xtau la.. nasib 1 paper jer.. tp start kul10 pagi n bagi aku itu time kritikal aku sbb slalu breakfast kul 10... aduyaiii... tp stress lain juga.. baju raya aku xde lg.. sbnrnye utk kaler y sedondon 3 beranak tu dh ada cuma aku rasa mcm xbest je baju tu nak y lain tp kaler sama  hihihihih gatai...ni aku tgh study sbnrnye.. tp kepala sgt sakit saat ni, tu rasa nak bebel jap.. oh ye esok paper Pengurusan Krisis Organisasi.. xde la susah, cuma risau juga la kan.. kot2 di tanya benda y aku xingt ke hihihih.. dah la mengarut jer dah ni.. sori lama xupdate blog... oh ye, saje nak tanya la kan.. bulan 10 ni aku hbs belajar dah, uols rasa elok sambung master terus @ x???? hurmmmm tp aku tanya ni pn dh lambat juga sbb aku dah pun register kemasukan januari 2012 utk master dlm Corp. Comm. hihiih korang doa2kan aku semangat utk teruskan ye..harap2 aku xsyahid sblm masanya... Hihi dahla nak sambung study ni.. Doakan aku utk exam esok yerrr..terima kasih banyak2 ok






Thursday, August 11, 2011

kuih muih

comel jer aku terbaca pasal kuih2 ni tadi...

Kuih paling gangster = Lompat Tikam
Kuih paling seksi = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik
Kuih Bajet cute = Cek mek molek
Kuih utk awet muda = Seri Muka
Kuih gila glamor = kuih Lopez
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih Penyakit lelaki kronik = Batang buruk
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak berendam


hahahaha gelak guling aku baca benda ni tadi... hurmmm gelak banyak batal puasa x? hihihi comel jer kan... pandai betul ornag y mereka pasal kuih2 ni...

Kalau & Jika Suami

aku nak share email y aku dapat dari kawan opis aku ni haaa....

KALAU SUAMI

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia tak setia

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dah ada mak we

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia nak ngurat anak dara

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia nak pasang dua

Kalau suami lambat balik aje
Itu tandanya dia dah syok kat deparment dia

tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia dah jemu

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya tak lama lagi hidupmu bermadu

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya hati dia dah tak cinta

Kalau suami asyik komplen aje
Itu tandanya dia dah tak suka

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA..


JIKA SUAMI

Jika suami sayangkan isteri
Dapat gaji semua diberi

Jika suami sayangkan isteri
Kerja rumah rela dikongsi

Jika suami sayangkan isteri
Kereta diberi suami naik LRT

Jika suami sayangkan isteri
Duit poket diberi setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
SMS dikirim tanda rindu dihati

Jika suami sayangkan isteri
Kongsi masalah nasihat dikasi

Jika suami sayangkan isteri
Diberi ciuman setiap pagi

Jika suami sayangkan isteri
I love U, I miss U katanya setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
Isteri gemuk, dikatakan seksi

Jika suami sayangkan isteri
Sakit sikit selongkar laci ubat dicari

Jika suami sayangkan isteri
Kemana sahaja dibawa pergi

Jika suami sayangkan isteri
Sentiasa jujur perihal diri

Jika suami sayangkan isteri
Status berkahwin bangga sekali

Jika suami sayangkan isteri
Cintanya suci hingga ke mati


PESANAN KEPADA ISTERI2 :
Adakah suami2 kita tergolong dlm kategori JIKA SUAMI atau KALAU SUAMI ?
JIKA SUAMI ... lebih banyak dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana
rumahtangga anda umpama SYURGA.
TETAPI ....
KALAU SUAMI.... lebih banyak dari JIKA SUAMI... maka berhati-hatilah. ..
wahai kaum isteri jangan sampai rumahtangga mu umpama NERAKA.

PERINGATAN KEPADA SUAMI2 :
Bukankah lebih baik jadikan rumahtangga itu SYURGA dari menjadikan ia
NERAKA ?????
JANGAN ANDA MERASA MENYESAL KERANA MENCINTAI ISTERI..KERANA DIALAH
BIDADARIMU DI DUNIA INI..
DAN JANGANLAH ANDA SERONOK MENZALIMINYA KERANA DOA ORANG TERANIYA DITERIMA
OLEH YANG MAHA ESA....


p/s
waallahualam...

FB y giler

kejadian semalam buat aku ambil keputusan y kekam kabut n nyusahkan aku... hihihi bukan susah apa pun.. begini kisahnya.....
sejak ada bb *waah eksen... aku jarang dah bukak fb kat com..asyik guna bb jer...jadinya bila aku buka semalam kat com n banyak status orang kata ada no phone semua orang, aku pun check la kan, cara2nya :

1. click kat account
2. click edit friend
3. click contact *sebelah kiri
= keluarla semua listing kawan2 kita bersama no phone diorg..

ok itu ok lagi aku rasa, tapi bila aku scroll down lagi, rupanya semua listing dalam hp aku pun ada dalam tu, thats means account bank sume ada... no hp mak aku n MIL aku pun ada...ingtkan y ada fb jer kuar no phone, yang xkena mengena pun kuar juga no phone... terus aku risau... n tambah risau lagi bila aku minta salah sorg opismate aku buka fb dia n dia buat cara y sama, n buat aku terkejut adalah semua listing yang ada kat tempat aku tu ada juga kat dia, walaupun dia xadd aku... jadi aku pun pelik n rasa fb ni dah xselamat lagi... jadinya aku terus close acc lama aku..... balik rumah lepak lepak lepak... g bazaar...kat bazaar la aku baru teringat y aku ada beli something online melalui fb n aku dah bayar pun, cuma belum sampai barang sebab tengah tunggu stok, terus aku kalut jap sbb no phone orang tu pun aku xsave... pergghh very careless...  jadinya pagi ni , slumber badak jer aku reactivated balik fb lama...walaupun dah create y baru... hihihi xpe, barang sampai jer nanti aku akan delete fb lama n hanya guna fb baru y akan di add  hanya org2 terdekat sahaja.... lagi pun bila terfikir yang group bcomm aku selalu gak discuss kat fb, jadi fb ni ada juga gunanya... tapi dalam banyak kelebihan tu takut kita tak sedar yang kita ni sebenarnye sedang diperhatikan ker... hurmm i dont knw... kepala aku mula la mereka y bukan2.. wlwaupun ada kwn y ckp benda tu nothing, tapi we dont know kan... kalau x macam mana no phone sume boleh detect?  ntahlaaa...

jaga jagaaaaa, ada y memerhati... * guna tag kak kiah propa... hihihi

Wednesday, August 10, 2011

saya mau ini

aku ni xtau la nak cakap apa.... nafsu agaknya... torch aku ni pakai xberapa bulan pun, sekarang ni aku dah giler nak Samsung Galaxy S II.... aduyaiiiiii dah jatuh cinta ni... tapi bila aku cakap dengan mr.hubby dia sudah mara...hahahah dia kata baru lagi beli torch tu, xkan nak samsung tu plak...hurmmm alaaaaa tapi dah jatuh cinta... agak2 korg boleh x minta advanced utnk hadiah anibersari? ahahahahhahahah ada y kena lempang  hihih... xdela aku memain jer, *walaupun sebenarnyer mmg dah jatuh cinta.... ada sesapa nak bagi aku samsung tu x??? hihihhi




tu jer entry untuk kali ni................... wahai Samsung Galaxy S II... kalau ada rezeki aku, akan aku dapatkan kamu..... mmuahhhh

Thursday, August 4, 2011

FAKTA KENTUT

hahah aku nak share fakta best ni, benda ni aku copy dari blog cik akak bingkisan hati....

Fakta Kentut
Saya tak pernah terfikir pun pasal fakta-fakta saintifik kentut ni begitu menarik dan sebenarnya berkait rapat dengan kesihatan kita. Kalau tak percaya, baca....

Kenapa kita kentut?
Kentut merupakan fenomena semulajadi yang berlaku pada manusia. Berbohonglah sesiapa yang mengaku tidak pernah kentut. Manusia kentut untuk mengeluarkan gas yang akan memudaratkan sistem badan.

Secara purata, lelaki mengeluarkan kentut sebanyak 1.5-2.5 liter sehari manakala wanita sebanyak 1-1.5 liter sehari, dalam julat 5-20 kali sehari. Ini bergantung kepada individu dan makanan yang diambilnya. Apabila anda bernafas melalui mulut, hampir keseluruhan gas oksigen telah diserap oleh badan sebelum dapat melalui usus (intestin). Gas yang sampai ke usus besar ialah nitrogen. Tindak balas kimia yang berlaku dia antara asid perut dengan cecair usus serta tindak balas bakteria akan menghasilkan gas karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan gas hidrogen dan metana. Penyelidikan menunjukkan bahawa gas kentut kebiasaannya terdiri daripada 60% nitrogen, 30% karbon dioksida dan 10% campuran gas metana dan hidrogen.

Walau bagaimana pun, komposisi gas yang keluar dari badan anda bergantung kepada beberapa faktor: Makanan Udara yang disedut Jenis bakteria dalam usus Tempoh masa kentut ditahan keluar Lebih lama kentut ditahan, lebih banyak jumlah gas nitrogen terkandung dalam kentut, kerana gas-gas lain akan diserap ke dalam salur darah melalui dinding usus. Seseorang yang sedang dalam keadaan cemas atau darah gemuruh akan bernafas dengan lebih laju dan sistem penghadamannya akan menjadi lebih pantas. Keadaaan ini akan menyebabkan kandungan oksigen dalam kentutnya menjadi lebih tinggi kerana pergerakan udara yang pantas mengakibatkan badannya tidak sempat untuk menyerap oksigen

Kenapa kentut berbau?
Bau busuk kentut adalah disebabkan oleh kehadiran 1% gas hidrogen sulfide, indole, ammonia dan skatole. Kebanyakan komposisi yang membentuk bau busuk kentut ini terdiri daripada sulfur. Lebih banyak kandungan sulfur dalam diet anda, lebih banyak skatole dan skatole akan dihasilkan oleh bateria dalam usus anda; maka lebih busuklah kentut anda! Makanan seperti kobis bunga, telur, bawang dan daging kebiasaannya menyebabkan kentut berbau busuk, manakala kekacang menghasilkan kentut yang kurang berbau busuk.

Kenapa kentut berbunyi?
Bunyi yang terhasil semasa kentut disebabkan oleh getaran lubang dubur (anus). Semasa anda membuang air besar, lubang anus akan terbuka dengan besar manakala semasa kentut kadar pembukaannya lebih kecil. Tenaga dan kekuatan bunyi kentut bergantung kepada halaju dan kauntiti gas yang akan keluar.

P.S : Sebenarnya kentut merupakan antara nikmat Tuhan yang paling best!! betul tak? hehe..sengih lak..baru lepas kentut le tuuuu..

p/s:
akusukakentutjuga....^_^

Tart Nenas vs Tart Blueberry

sape suka makan tart nenas? angkat tangan..... aku aku aku.... hihihi aku memang giler dengan tart nenas, lagi best tart nenas yang dolu dolu yang bentuk buah nenas tu...alaaa y mcm ada duri2 tu + cengkih y diletak juga konon2 macam tangkai.... penah ker makan??? tu dolu2 aku ada tolong mak buat kuih tu...zaman kekanak la... sekarang xjumpa dah kot tart nenas y bentuk macam tu... sekarang banyak yang gulung jer kan, pastu dah macam2 bentuk tart nenas dah sekarang ni....


ni la tart y aku penah buat dolu2.... best jer aku buat part buat duri2 tu n sapu telor jer.. hihihi

ni bntuk apa ntah...

skrg ni byk y mcm ni jer....tart gulung..

y ni pun ada juga....

tapi tadi aku baru jer order tart nenas n tart blueberry melalui online juga... hope sedap sebab iklan 1st yang aku tgk dari blog somebody y femes... sape lagi kalau bukan kak red... bila aku buka blog owner tu sanagt sedap rasanya... n aku memang penah rasa tart mcm ni sanagt sedap + gebu.... yummy... aku pun try la order... kalau nak order sila la ke sini My Lovely Tart



Wednesday, August 3, 2011

Siti nurhaliza in da house....

arrghhhhhh.......... jerit jap..aku masih nebes lagi ni...sebab tadi aku g bayar bil telefon kat mines, pastu masa nak balik tu aku naik escelator kan tetiba nampak macam kat watson tu ramai orang, kawan aku ckp la asal lak tetiba ramai org kat watsons tu, aku ckp ntah2 ada siti nurhaliza promote simply siti...  arrghhh jerit lagi jap.. sebab aku nyelit2 dgn org tu tengok ada siti..terusla ambik2 gambar..tp akalu nak ambil gambar berdua kena beli product siti, aku ni mana la pakai simply siti tu, jadi nye dah gedik sangat nak gambar dengan siti aku pun belila produk dia... combine plak resit dengan kawan aku tu n dapat beraya dengan siti plak..aduyai memang syok la... dah2 aku masih nebes... y penting dia sangat cantik, lembut jer tangan dia...pipi pun lembut...geram geram geram...






aku sangat xready, xsangka dapat jumpa...dahla comot jer time ni..aduyaiii.... moral of da story, len kali nak g mana2 pn kena gak make up mana tau terserempat dengan org2 cm ni... hihihihih lantak r... janji aku dapat snap pic dgn siti.... ko ado????


 i luv u siti....


Rabu Tanpa Kata



mode: nak baby... ^_^

Tuesday, August 2, 2011

Happy Birthday to Me..



Alhamdulillah hari ni cukupla umur aku 25 tahun.... tua dah rasanya lagi2 bila tengok anak pun dah besar...wahhhh over tau... 25 tahun jer kot... ngada betul... huhuhu tapi sangat suka sebab aku share date ni dengan baby boy aku y encem tu.. huhuhu aku lahir 1.10 pagi, baby boy lahir 10.45 pagi... alhamdulillah.. semuanya telah ditentukan.. semalam abuat aku teringat saat2 nak lahirkan baby boy... petang 1hb tu aku masih boleh jenjalan g pasar malam n makan2 dengan mr.hubby *masa tu mr.hubby layan jer apa aku nak..sangat best ok... huhhuhu malam tu pulak mr.hubby tengok bola, aku pun tengok juga tapi xlama sebab aku pun tido..tido pun xlena kejap2 bangun sebab dah start sakit perut... mr.hubby sangat nebes n ajak terus ke spital..tapi memula mak tak bagi lagi tapi bila makin kerap sakit mak terus suh g spital sambil bekalkan aku air rendaman bunga siti fatimah.. pastu pegila... xde apa pun.. dan aku masih teringat masa doc check bukaan berapa cm... n aku paling suka bila doc pecahkan air ketuban tu... rasa sangat lega... ffuhhh... best sangat masa tu.... tapi amek ko lepas jer air ketuban tu dah kuar habis, mulala rasa sakit sebab doc cakap baby tengah cari jalan nak kuar.. huhu so sweet.. aku xpikir apa dah, janji baby kuar tu jer aku pikir... pastu doc cakap dah boleh push wahhh apa lagi push jer la... memang dalam kepala fikir nak tengok baby jer... alhamdulillah 2 kali push baby dah kuar... pastu nurse tunjukkan "this your baby, baby boy"... aku dah sangat lemah so aku tengok n dalam kepala terus cakap "ehh macam muka aku la" hihihihih pastu aku pun rehat.... Alhamdulillah...... syukur pada Mu Ya Allah... sekarang baby boy aku tu dah berusia 2 tahun... alhamdulillah... keletah yang semakin hari semakin bertambah akalnye... alhamdulillah... semoga aku masih diberi kesempatan untuk bertemu lagi dengan tarikh ini bersama baby boy yang tercinta...

syukur Ya Allah.... bila tarikh dah sama dengan baby boy ni, ibu dia dah ala2 jer happy... sume untuk baby boy jer... xpe..janji abah dah bagi hadiah... aku xmo share hadiah dari mr.hubby dalam ni... kang ada yang kata macam2 plak.. lagi pn adiah tu dah dapat advance hihihih bukan apa pun.....biarla rahsia... baby boy dah celebrate hari tu kan.. so hari ni untuk ibu plak..abah kata nak.............................................................. masa ni memang terhenti seketika sebab, tetiba ada orang datang opis n nak jumpa aku, n guess wat.... delivery a bouquet of flower..... Ya Allah... alhamdulillah terima kasih mr.hubby buat suprise macam ni.. terima kasih...suka sangat bunga ni terima kasih abg..... u make my dreams come true.... lov u... ^_^


 ok utk ulangtahun kali ni aku cuma berharap dikurniakan kesihatan dan kekuatan untuk bersama2 mr.hubby membesarkan baby boy.... untuk habiskan belajar *insyaallah sambung lagi.... untuk kebahagiaan keluarga yang baru dibina ni.... untuk jadi yang terbaik dari sebelum ni.... insyaallah..... buat mr.hubby  n baby boy... ibu sayang kamu berdua hingga ke akhirnya....

Monday, August 1, 2011

Marhaban Ya Ramadhan...


Alhamdulillah masih ada nafas dan kesempatan yang dikurniakan ilahi untuk kita semua bertemu sekali lagi dengan Ramadhan kali ini... aku pun sangat bersyukur n rasa sangat bahagia dengan kedatangan Ramadhan kali ini... moga ianya berkekalan selamanya... seronok bersahur pagi tadi... then solat subuh sensama... baby boy tido dengan lenanya... huhuhhuhhu dahla kang merepek bebukan pulak... aku nak ucap selamat berpuasa jer kat korang semua... hope puasa kali ni lebih diberkati dan semua pun bersabar dalam menghadapinya... berbuka kang jangan pulak beriya membeli kang xhabis, membazir pulak.. orang kat pasar tu bukan semuanya reti masak, nampak jer cantik kang rasa xsedap..dah nyesal jer beli... huhuhuh okla.. selamat menjalani ibadah di bulan y mulia ini...



oh yer.... aku belum ada baju raya..... huwaaaaaaa =(

NUffnang Ads