Followers

Wednesday, November 9, 2011

Salam Aidiladha...

sempat lagi kot aku nak wish selamat hari raya korban.... huhuh best kan??? aku suka tengok lembu kena korban n proses2nya... aku suka tengok orang ramai gotong royong sattle kan kerja2 tu... pastu ada sirap kenduri *macam biasa... pastu sume masak2 sup pastu sume makan ramai2... best kan?? huhu baru2 ni aku sambut raya korban kat Segambut umah mertua.. best tau sebab depan umah tu surau so diorg kumpul reramai n gotong royong... tapi aku kejap jer join sebab panas laa mak xtahn... auww... getik aku.... tapi kejap2 aku pegi juga sbb baby boy sibuk nak tengok abah dia potong lembu... mr.hubby siap terkena pisau kat jari kelingking yang hujung tu kan... gigil tangan dia masa balik cuci tangan tu... takut aku tengok... takut kena urat jer.. sbb malam tadi pun still darah lagi n dia xg klinik pun... aku jer la doctor dia *wink getik lg...

ok2 tapi sebenarnya xmo cite tu sangat pun, nak cite pasal aku belajar buat lontong dengan mak aku, seumur hidup aku, ni la 1st time aku buat sebab selalu kan kakak2 n mak jer y buat hihih... tapi dsebabkan kali ni kakak aku sume balik umah mertua aku jer y ada tolong la mak buat n xsangka tau lontong 1st time ni menjadi.... hihihhi.... meh aku ajar meh....

cara membuat:-

pencungkil gigi... hihihih ataupun buluh tu.... utk kunci hujung lontong tu.... n daun pisang....

ok kayu ni mak cakap kalau xde xmenjadi lontong tu hihhi untuk gulungkan daun pisang tu.... kalau ada buluh pun boleh kot tapi bukan la yang besar sangat.... not too big not too small..just nice jer comel2 ok...

dah siap gulung tadi ambil pencungkil tadi tu n kunci kan kat hujung gulungan daun pisang tadi......

tadaaaaa dah siap kan???? ok2 tapi belum siap betul tau sbb bahagian y atas tu jangan ditutup dulu sbb nak masukkn beras yang telah dibasuh yee... masukkan beras tu jangan terlalu banyak, suku dari saiz panjang gulungan.... pastu klipkan juga bahagian atas tadi dengan pencungkil tadi... pastu apa lagi rebus la dalam periuk besar, susunkan lontong tadi letak sekali dengan daun pandan baru sedap jer bau dia n menjadikan lontong tu hijau...jangan lupa campakkan sedikit garam kedalam rebusan ok...... sorry xde pic y dah siap sbb masa makan xingt sangat nak snap2 pic...

ok selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment

NUffnang Ads