Followers

Wednesday, December 29, 2010

Sakit Hati Tidak Perlu dibalas dengan Menyakiti Hati Orang, Yang terbaik Hanyalah Meluahkan pada Yang Maha Esa....

pagi2 masuk keje aku dah sakit hati... n pagi2 aku dah buat entry pasal sakit hati.. cuma nak cakap sakit hati, kecik hati, terasa hati dan yang sesema makna dengannya....


p/s:
xde kena mengena antara yang hidup atau yang telah meninggal dunia...
HUH!!

Tuesday, December 28, 2010

A.M.I.R.I Bam Bam

Entry ni nak tulis khas untuk anak buah aku yang paling embam sekali Muhammad Amiri bin Mohd Zawadi.. bukan apa tadi tengah hari baru tengok dia kat Wad 2C Hospital Putrajaya... Kenapa?? sebab tangan dia kena buat a little bit operation yang disebabkan oleh something kuman yang masih belum dapat dikenalpasti..Macammana boleh kena?? aku takde jawapan sebab menurut kakak aku dia pun tak pasti Amiri ada terpegang apa2 yang bahaya, n menurut mak aku pulak takut2 selumbar *yang kayu kecik temasuk kat tangan tu... hurmm yang pasti aku belum dapat jawapan...whatever it is, ia dah dapat dikesan awal n "benda" tu pun dah dibuang..Alhamdulillah...takut aku bila benda2 macam ni jadi lebih2 lagi pada budak2..diorang terlalu kecik kot untuk rasa sakit and so on...lagi2 aku memikirkan Baby Boy aku tu..risau rasanya..hopefully takde apa akan jadi pada keluarga aku, keluarga my siblings n keluarga kamu2 juga...
mari aku kenalkan dengan anak buah aku yang embam ni....

tadaaa.... pic censored sikit.. inila Amiri yang embam tu memiliki berat 9.7kg ok... tgk tu tangan dia..cian tau tengok budak2 yang tengah lasak ni dengan tangan berbalut macam tu..cian dia....ni dia masih mamai2 lagi ni...baru bangun dari pembedahan kecil di tapak tangan..

ini kakak Amiri..dia nak juga interframe huhuh nama dia Nur Ayuni Wardiah... selalu jer nak gaduh dengan aku hhahaha aku jer yang suka nyakat dia... tgk tu jeling jer... Amiri dah ada abang juga tapi aku xsnap pic abang sebab xleh duduk diam...huhuhuh


eehh ehh sapa ni?? inila nenek Amiri merangkap mak aku Hajah Murni Mokhtar... huhu neneknya kalau snap pic slalu jer tido... hahaha

haaa buka pun mata nenek ni..tp Amiri pulak tak tgk Ade *Ade nama panggilan aku..Ade = Ude laaa

haaa ni kaki Amiri, aku tak perasan tau memula dukung dia..dah duduk kan dia baru nampak dia masukkan air dari kaki...ciannya sangat kat Amiri sure dia tak selesa tu dah la tangan berbungkus n sakit, kaki pun kena masuk air macam ni..memang tak selesa...just imagine untuk kekanak yang tengah lasak untuk lalui semua ni..hurmmm sangat sedih...

ini Ade bagi untuk Amiri main2..benda2 macam ni jer yang ada jual kat bawah spital tu... belasah jer lah...Get Well Soon Amiri....



pose special nenek untuk anak2 yang jauh diperantauan....

its me Ade n Amiri.... ^_^


p/s:
moral of the story...beware untuk kamu2 yang punyai anak kecil ye...kecil dan besar sama jer masih perlukan perhatian dari ibu bapa.... Semoga Amiri cepat sembuh ^_^


BreastFeeding a.k.a Nenen

ntah kenapa hari ni nak buat entry pasal BF a.k.a nenen... tadi aku terbaca satu entry yang menyentuh kalbu aku ni sebab dia nak berpisah susu dengan 1st daughter *aku xtau umur dia... sebab dia dah ada second baby yang lebih memerlukan susu ibu dan disebabkan beberapa faktor lain laa.. so dia terpaksa letak 1st daughter kat rumah mak dia means nenek la kan, so dia ceritakan pengalaman dia nak meninggalkan anak yang dicintai tu sebab memang tak pernah berpisah dengan anak dia..memang comel anak dia... apa yang aku nak related kan dengan cerita aku pulak, sekarang ni aku rasa macam nak berhentikan BF dengan Baby Boy aku tu.
First, sebab dia dah besar n uols tau la kan gigi budak umur setahun dah banyak dan tajam tau gigi baru tu... sakit giler time dia gigit n xmo lepas...dushhhh...
Second, time tido malam dia masih nak nenen kalau aku cabut pelan2 mesti dia ngamuk contohnya malam tadi susah nak lepaskan dia dari nenen *mak aku cakap Baby Boy memang kuat menyusu.. kadang2 tu dia bukan hisap pun just nak ada dalam mulut dia jer...
tapi aku suka tengok mulut n muka Baby Boy time menyusu very the very cute... pastu tengah menyusu siap nak gelak2 n masih nak gurau2 lagi..comel... i know bukan senang nak merasai all this experience tapi mungkin inilah yang dikatakan "pengorbanan seorang ibu" dalam membesarkan anak....
Third, aku rasa...biarla aku menikmati saat2 ini dulu sementara air susu masih ada..rezeki Baby Boy masih banyak dan aku tidak berhak merampas nikmat dan rezeki itu jadi biarla sehingga Baby Boy betul2 puas dan cukup umur 2 tahun *mak kata kena bagi susu sampai umur 2tahun... bab sakit n letih n sakit2 badan tu aku redha kan jer la..dia baru nak menikmati semua tu.. semua yang ibu lakukan ini untuk Baby Boy ibu yang tercinta Ahmad Kamil Akashah ^_^ ibu sayang kamu ..... <3


tengok gigi dia yang besar tu..huhuhu.... takut.... cayang ibu xmo gigit2 lagi ye...

eleeehh notynye.ee buat lidah cm tu.... anak ibu ni....
with abah ^_^ tatacha abah ni....kawan kamil main kejar2 ni abah jadi rimau... auuwwmm

ibu n amil in love.... *pic ni la yang jadi model wrapping choc sempena besday weols ^_^ "2 August" same date ^_^


love this pic, geram with that pipi... ^_^

love my family...... abah n akashah ehh ibu kenapa ternganga tu ?? hurmm 
p/s: nak tau entry sapa yang aku baca n buat aku terharu tu n terciptanya entry ni?? click this sweet n touching

Friday, December 24, 2010

Awan Mendung Berarak......

giler bosan tahap gaban.... kat luar tu guruh bukan main banyak berdentum dentum... aku kebosanan + kelaparan kat dalam opis ni sorang sorang... aduyaiii haruskah aku makan biskut kat pantry lagi??? hurmmmm harus kot kalau tidak kang kesian Baby Boy tak dapat hisap susu...
hujan hujan begini alangkah eloknya dibawa tidur... dengan tilam yang lembut, bantal yang empuk serta selimut yang menyamankan...pergggghh rasa nak balik rumah jer..tapi...hurmmm lebih baik kerja.... tata...

Thursday, December 23, 2010

I LOVE YOU ^_^


I'm not sure why with me today, but today I certainly felt like "dalam hati ada taman" .. but I do not know whether these feelings are appropriate to the situation with all the problems being faced .. but what to know what the problem is there, I will always support and together with my family in the face of all the trials and challenges in this life ... what I give the love of a family that loved me ... I know what every successful man because a woman behind him, so is my family .. my husband is successful because of me that always support him ... I want Mr. Hubby knows that I'm always there with him....
I pray for all the trials we face today will end with the end of 2010 as well.. and hopefully in 2011 was to come I hope we will grow strong together to face whatever challenges that lie ahead and hopefully the problem by problem we have confronted in the year 2010 will no meet again...
"I should have told you, I Love You
before I even knew you..
I should have told you, I Love You
the first time that I held you...
I should have said, I Love You
the first time you smiled at me...
I should have said, I Love You
just because that you are you...
I should say now that, I Love You
because who am I without you..."
yayang, have I told You lately that I Love You...yes, I Love You so much :)


p/s:: tetiba mak nak cakap omputeh pulak untuk entry ni...hahahaha walaupun....
  
 

Wednesday, December 22, 2010

Giler Kentang

Aku memang suka makan kentang, tak kira la kentang masak apa pun..potato chips ker, McD frise memang best tp most suka Frise kat A&W lagi sedap... ni tadi tengah blogging2 aku terjumpa entry kat satu blog ni cite pasal kentang a.k.a potato... aku pun rasa macam nak cite pasal kentang juga ^_^ enjoy.... *balik ni rasa nak goreng frise yang ada kat umah tu.... makan dengan Baby Boy sebab Mr.Hubby balik lambat hari ni...


Ubi kentang ni kaya dengan potassium, vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.

Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.

Kandungannya juga terdapat bahan yang boleh meneutralkan virus carcinogens dan ianya lebih berkesan berbanding kacang soya. Manakala kulit ubi kentang kaya dengan clorogenic polypherol iaitu ianya dapat membantu mengelakkan daripada mutasi sel yang boleh membawa kepada barah.

antara khasiat lain ubi kentang:
  • Hirisan ubi kentang mentah serta jusnya boleh membantu mengurangkan kesakitan penyakit yang menyerang sendi-sendi dan radang otot. 
  • Ubi kentang juga boleh melegakan kesakitan salah urat atau tergeliat, luka-luka kecil dan kebakaran ringan dengan cara menekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih. 
  • Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan.
  • Hirisan ubi kentang pun boleh merawat mata sembab. 

Cute kan kentang ni...seksi u... i like.... ^_^

p/s: tapi ada orang cakap makan kentang banyak2 boleh jadi gemuk..betul ker??? yang aku tau kalau ko memang dah nak gemuk ko tak makan kentang pun ko gemuk juga kan??? hihi mungkin banyak @ sikit jumlah kentang yang dimakan kot... hurmmm watever..yang pasti aku memang suka makan kentang *wink

Tata Gigi Geraham

Alhamdulillah...akhirnya aku berjaya memberanikan diri untuk cabut gigi.... *sumber kekuatan ada sekali tu yang ok jer... thank Mr. Hubby teman aku yang penakut ni..aku bukan apa takut pengsan jer hahahah n now aku dah tak sakit2 dah, gigi tajam yang cucuk2 lidah aku pun dah tak de...alhamdulillah.. suka sangat.. doc n asstnt doc tu pun baik jer layan kerenah aku, aku asyik nak pegang tangan doc tu jer supaya tak buat kuat2 hihi kelakar betul n ada ke aku boleh suruh doc tu pengsan kan aku disebabkan takut sangat nak cabut gigi hahah kelakar betul pastu aku dengar Mr.Hubby gelak huh!.. tapi ok la dia ikut masuk, n tunggu aku..masa tgh operate tu aku duk tgk Mr.Hubby melalui tv kat depan aku..konon2 sumber inpirasi untuk tak takut la hihihih... cyg Mr. Hubby aku... ^_^

oh ye lupa nak bagi tau nama klinik yang aku pegi tu nama dia Klinik Pergigian Halizah, promote ni pegi la klinik tu..service bagus... ^_^

p/s: pic masa cabut gigi tu Mr. Hubby tak mo snap....

Monday, December 20, 2010

Geraham ku berdenyut2

Ye...aku sakit gigi..gigi mana? gigi geraham atas yang 2nd last tu...sakit sangat...dulu memang berlobang n dah tampal pastu "simen" yang tampal gigi aku tu dah tercabut..fine..aku biarkan lagi sebab xsakit..pastu sikit2 gigi aku tu patah tapi ada lagi yang tertanam di gusi so mana yang masih tertinggal tu yang buat sakit n ada yang terpatah sikit2 jer dah jadi tajam n menyakitkan sebab dia tercucuk lidah aku...mana boleh tahan sebab nanti sakit gigi tak hilang jg, ulser pulak lidah aku ni..so keputusan dah dibuat aku kena cabut this gigi..aku dah buat appoitment esok pukul 11 pagi di Klinik Pergigian Halizah *klinik panel aku... so nganga jer la esok daripada aku tanggung sakit macam ni... tapi sebenarnya aku sangat takut.... nila 1st time aku nak cabut gigi tau..... =( sape nak teman aku esok?? aduyaiii..... takut tau...


kecik ye gambar ni?? belasah jer la aku suh Dato Google yang cari... gigi geraham aku ni kalau dicabut maknanya aku dah xde gigi geraham...oh nooooo...sayang nyee........ hurmmmm how sad..tp nk baut macam mana daripada aku kesakitan kan...hurmmm redha jer laa.


p/s:
jagala gigi baik2 lain kali..klu dah rosah memang tak boleh buat apa...cabut jer laa....

Friday, December 17, 2010

^_^New Hair New Look.... ^_^

Semalam dengan tekadnya aku telah ke saloon *yang dah hampir 2 tahun setengah aku tak pegi tu.... aku nak potong rambut pada asalnya, tapi bila teringat pesan Mr. Hubby yang kata biar rambut panjang, aku tak jadi buat...so aku buat apa???? hahahah aku rebonding rambut n potong depan ala2 amoi *walaupun tak berapa nak amoi kan.... giler lama nak tunggu siap, sakit jiwa n sakit p******g aku duk lama kat kerusi yang tak berapa nak empuk tu...akhirnya rambut aku pun siap dan keputusannya "A" ok sebab aku suka sangat , aku suka part yang potong depan tu jer comel jer rasa *perasan sendiri..rambut aku memang panjanng n bukan kerinting pun tp bila dah buat macam tu jadi lebih kemas la...aku suka ^_^ 
gambar rambut???? mana boleh letak sini , tu tak nampak gambar aku pakai tudung tu so tak kan nak letak gambar rambut pulak kan...cian Mr Hubby... ^_^ so aku suruh Dato Google carikan contoh gambar rambut yang ala2 aku juga.. tadaaaaa......

contoh rambut bahagian depan.... ala2 la...tp disebabkan aku ni pakai tudung so dia dah terbelah dah sebab terhimpit dek tudung.......

rambut ku ala2 begini la panjangnya.... hitam ok no kaler2...


p/s:
best sangat n aku suka rambut baru ni....

Wednesday, December 15, 2010

Mengekalkan Keharmonian Rumah Tangga Cara Rasulullah s.a.w

Rasulullah s.a.w adalah contoh yang terbaik kepada lelaki-lelaki untuk menjadi suami. Berikut adalah antara hadis-hadis yang berkaitan dengan tajuk:

TIDUR DALAM SATU SELIMUT BERSAMA ISTERI
Dari Atha bin Yasar, "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w dan Aisyah r.a biasa mandi bersama dalam satu bejana (besen mandi). Ketika Baginda sedang berada dalam satu selimut dengan Aisyah, tiba-tiba Aisyah bangkit. Baginda kemudian bertanya, 'Mengapa engkau bangkit?' Jawab Aisyah, 'Kerana saya haid, wahai Rasulullah.' Sabda Rasulullah, 'Kalau begitu, pergilah, lalu berkainlah dan dekatlah kembali padaku.' Aku pun masuk, lalu berselimut bersama baginda."
- Hadis Riwayat Said bin Manshur


MEMBERI WANGI-WANGIAN PADA AURAT

Aisyah berkata, "Sesungguhnya Nabi s.a.w apabila meminyaki badannya, Baginda akan memulai daripada auratnya menggunakan nurah (sejenis serbuk pewangi) dan isterinya Baginda meminyaki bahagian lain tubuh Rasulullah s.a.w."
- Hadis Riwayat Ibnu Majah


MANDI BERSAMA ISTERI

Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Aku biasa mandi bersama Nabi s.a.w menggunakan satu bejana (besen mandi). Kami biasa bersama-sama memasukkan tangan kami (ke dalam bejana tersebut)."
- Hadis Riwayat Abdurrazaq dan Ibnu Abu Syaibah


RAMBUT DISIKATKAN OLEH ISTERI
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Saya biasa menyikat rambut Rasulullah s.a.w, ketika itu saya sedang haid."
- Hadis Riwayat Ahmad



MEMINTA ISTERI MEMINYAKI BADAN
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Saya meminyaki badan Rasulullah s.a.w pada Hari Raya 'Aidil Adha setelah Baginda melakukan jumrah aqabah."
- Hadis Riwayat Ibnu 'Asakir


MINUM BERGANTIAN PADA TEMPAT YANG SAMA
Daripada Aisyah r.a, beliau berkata, "Saya biasa minum dari cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu Baginda minum, kemudian saya mengambil cawan tersebut dan lalu menghirup isinya, kemudian Baginda mengambilnya dari saya, lalu Baginda meletakkan mulutnya pada tempat saya letakkan mulut saya, lalu Baginda pun menghirupnya."
- Hadis Riwayat Abdurrazaq dan Said bin Manshur


MEMBELAI ISTERI
"Adalah Rasulullah s.a.w tidaklah setiap hari melainkan Baginda mesti mengelilingi kami semua (isterinya) seorang demi seorang. Baginda menghampiri dan membelai kami tetapi tidak bersama sehingga Baginda singgah ke tempat isteri yang menjadi giliran Baginda, lalu Baginda bermalam di tempatnya."
- Hadis Riwayat Ahmad


MENCIUM ISTERI
Dari Aisyah r.a, bahawa Nabi s.a.w biasa mencium isterinya setelah mengambil wuduk, kemudian Baginda bersembahyang dan tidak mengulangi wuduknya.
- Hadis Riwayat Abdurrazaq




Dari Hafshah, puteri Umar r.a, "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w biasa mencium isterinya sekalipun sedang berpuasa."
- Hadis Riwayat Ahmad


BERBARING DI PANGKUAN ISTERI
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Nabi s.a.w biasa meletakkan kepalanya di pangkuan ku walaupun aku sedang haid, kemudian Baginda membaca Al-Quran."
- Hadis Riwayat Abdurrazaq


MEMANGGIL DENGAN PANGGILAN MESRA
Rasulullah s.a.w biasa memanggil Aisyah dengan beberapa nama panggilan yang disukainya, seperti Aisy dan Humaira (pipi merah delima).



MENYEJUKKAN KEMARAHAN ISTERI DENGAN MESRA
Nabi s.a.w biasa memicit hidung Aisyah jika dia marah dan Baginda berkata, "Wahai Uwaisy, bacalah doa: 'Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan."
- Hadis Riwayat Ibnu Sunni



MEMBERSIHKAN TITISAN DARAH HAID ISTERI
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Aku pernah tidur bersama Rasulullah s.a.w di atas satu tikar ketika aku sedang haid. Apabila darahku menitis atas tikar itu, Baginda mencucinya pada bahagian yang terkena titisan darah dan Baginda tidak berpindah dari tempat itu, kemudian Baginda sembahyang di tempat itu pula, lalu Baginda berbaring kembali di sisiku. Apabila darahku menitis lagi di atas tikar itu, Baginda mencuci pada bahagian yang terkena titisan darah itu sahaja dan tidak berpindah dari tempat itu, kemudian Baginda sembahyang di atas tikar itu."
- Hadis Riwayat Nasai


MEMBERIKAN HADIAH
Dari Ummu Kalsum binti Abu Salamah, ia berkata, "Ketika Nabi s.a.w menikah dengan Ummu Salamah, Baginda bersabda kepadanya; "Sesungguhnya aku pernah hendak memberi hadiah kepada Raja Najasyi sebuah pakaian berenda dan beberapa botol minyak kasturi, namun aku mengetahui ternyata Raja Najasyi telah meninggal dunia dan aku mengagak hadiah itu akan dikembalikan. Jika hadiah itu memang dikembalikan kepadaku, aku akan memberikan kepadamu." Dia (Ummu Kalsum) berkata; "Ternyata keadaan Raja Najasyi seperti yang disabdakan Rasulullah s.a.w dan hadiah tersebut dikembalikan kepada Baginda, lalu Baginda memberikannya kepada masing-masing isterinya sato botol minyak kasturi, sedang sisa minyak kasturi dan pakaian tersebut Baginda berikan kepada Ummu Salamah."
- Hadis Riwayat Ahmad


SEGERA MENEMUI ISTERI APABILA TERGODA
Dari Jabir, sesungguhnya Nabi s.a.w pernah melihat wanita, lalu Baginda masuk ke tempat kediaman Zainab, untuk melepaskan keinginan Baginda kepadanya, lalu keluar dan bersabda, "Wanita kalau menghadap, ia akan menghadap dalam rupa syaitan...apabila seseorang di antara kamu melihat wanita menarik, hendaklah ia mendatangi isterinya kerana pada diri isterinya ada hal yang sama dengan yang ada pada wanita itu."
- Hadis Riwayat Tirmizi



p/s: hurmmmm ^_^

Beruntungkah menjadi WANITA???


video

bila tengok video ni buat aku terfikir, adakah seorang wanita yang apabila bergelar isteri sudah tidak perlu berasa risau akan perkara lain selain yang 4 seperti yang disebut ustaz tu? adakah aku juga hanya perlu melengkapi yang 4 tersebut dari memikirkan perkra2 lain? adakah aku hanya perlu biarkan sang suami melakukan apa jua yang diingini tanpa ambil tahu dan peduli dari aku? kerana aku hanya perlu lengkapi yang 4 itu... aku keliru... namun apa yang aku tau seorang wanita yang berkahwin itu perlukan kebahagiaan dan kesempurnaan dalam hubungan tersebut..jadi pasangan perlulah saling melengkapi dan saling peduli antara satu sama lain kan... mungkin dalam masa melengkapi yang 4 itu, aku harus juga peduli dan ambil tahu perkara yang lain... entahla..lain orang lain pendapatnya..tp bagi aku perkahwinan memerlukan komunikasi dan saling mengasihi, tidak perlu sembunyi2 dan perlu jujur... itu jer..dan untuk perkahwinan aku, aku ingin hidup dengan penuh kasih sayang dan dihargai oleh suami dan anak kerana aku juga berhak untuk hidup bahagia... tu jer ^_^ sebab tu nama blog aku "untuk kita aje".... * macam channel 611 Astro Ceria pulak.... 

tapi aku suka dengan ceramah ustaz ni..kalau dapat full video dia sure lagi syok... *credit utk kak ti yang email kat aku video ni...

P E R O M P A K A G A I N ! ! !

Damn!! semalam buat kali ke 2 rumah aku dimasuki orang lagi...kali ni orang ni gunting zink dapur rumah aku.... hurmmmm aku tak tau dah nak kata apa.... aku bengang jer !!!!!

Monday, December 13, 2010

Hindari Sikap Buruk Sangka

Ni la yang nak di share kat entry sebelum ni....saje jer letak kat entry lain... *sharing is caring... anda buat, anda dapat.... *wahhhh


MEMANG kehidupan suami isteri penuh warna-warni. Kadangkala timbul kelucuan kerana perkara remeh-temeh boleh menyebabkan pergaduhan.
Justeru, sebagai suami isteri, mereka perlu bijak mengenali pasangan masing-masing bagi mengelakkan perkara kecil menjadi besar dan menggugat keruntuhan rumah tangga.
Anda boleh mengikuti petua ini, mudah-mudahan ia menjadi azimat untuk anda dalam melayari kehidupan berumah tangga.

- Hindari sifat buruk sangka
Perasaan buruk sangka sepatutnya dihindari jika suami isteri mahukan keharmonian rumah tangga.
Sifat cemburu atau mencari-cari keburukan pasangan perlu dielakkan. Elakkan sikap buruk sangka wujud dalam diri kerana dikhuatiri akan merosakkan rumah tangga dan besar kemungkinan akan mengakibatkan perceraian.

- Menahan rasa marah
Suami isteri yang sentiasa sibuk dengan kerjaya masing-masing sering menghadapi tekanan jiwa justeru mudah tersinggung dan marah.
Islam menegaskan umatnya menahan marah dan banyakkan bersabar serta mudah memaafkan kesalahan pasangan.

- Memberi nasihat
Jika suami atau isteri melakukan sesuatu yang menyinggung perasaan, pihak kedua hendaklah memberikan nasihat dan peringatan.
Ia penting agar pihak yang melakukan kesalahan sedar akan kesilapan atau keterlanjuran yang mungkin tidak disengajakan itu supaya tidak mengancam kestabilan hubungan suami isteri.

- Berbincang untuk kedamaian
Jika berlaku persengketaan serius, carilah penyelesaian dengan cara perdamaian melalui perbincangan dalaman bagi menjamin keutuhan rumah tangga.
Jika tidak dapat diselesaikan, rujuk kepada mana-mana pihak yang boleh membantu menyelesaikan masalah seperti penolong pendaftar nikah, pegawai kaunseling, pegawai tadbir agama dan sebagainya.

- Menghindari perceraian
Adakala pertengkaran sukar mencapai jalan penyelesaian, si suami usah bertindak terburu-buru menceraikan isteri. Cuba kenangi saat-saat bahagia yang pernah dilalui bersama.

- Bawa berbincang
Setiap pasangan harus berbincang dalam memenuhi keinginan masing-masing. Ini kerana ia mampu mengelak salah faham dan perasaan tidak puas hati di atas tindakan sebelah pihak sehingga boleh menimbulkan ketegangan dan krisis.

- Meminta nasihat orang lain
Ketika menghadapi situasi tertekan sama ada masalah peribadi, keluarga dan sosial, anda dan pasangan disarankan mendapatkan bantuan nasihat dan pandangan daripada orang yang dikenal pasti mampu membantu dan menyelesaikan masalah dihadapi.
Selaras saranan dianjurkan dalam al-Quran surah An-Nahl:43 bermaksud: “Bertanyalah kepada orang yang pakar sekiranya kamu tidak mengetahui.”


semoga apa yang dikongsi disini dapat kalian2 dan aku juga amalkan...kita cuma manusia biasa yang punya kelemahan dan sering melakukan kesilapan..semoga adanya entry ini dapat difahami dan tau bagi mengelakkan sebarang penceraian... Jodoh Ajal Maut Allah yang tentukan...kita sebagai umatnya hanya mampu merancang dan membaiki segala kesilapan yang pernah dilakukan...

*wah rasa macam ustazah tetiba..... ^_^















Berkahwin di usia muda

sejak buat research pasal pasangan yang berkahwin diusia muda ni, aku banyakla baca artikel, jurnal, thesis yang orang dah buat dulu2 kan...so banyak juga la aku baca kat blog orang yang punya pendapat masing2... so ini apa yang aku dapat so aku pun nak share la dalam blog aku ni...

Bau Ketiak Lelaki Hilangkan Tekanan?

Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu. Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan, memberikan ketenangan dan melancarkan perjalanan haid.
Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America sebelum ini, bau ketiak lelaki yang sengaja ” diproses” daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh “digoda” dengan bau lawan sejenisnya.
Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian disapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut.
Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur.
Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang….

*hakhakhakhakhak....nak gelak jerrr.... ^_^
ni ada lagi satu nak share juga....hurmmm tak mo share kat entry ni juga la...jap ye buat entry baru.....tata


Assignment vs Homework

Assalamualaikum...


VS



Sama jer apa nama pun...assignment ker homework ker keje rumah ker wat ever..sama jer... memang banyak assignment yang aku kena siap kan .. walaupun sem ni ada 4 subject jer..tp assignment dia macam aku ambil 10 subject...hahahaha sebenarnya aku rasa its depands on how to manage my time to do all this assgnment...ni belum cerita untuk Kempen Politik dan Debat Politik ni..aduyaiii... semalam aku ingat Kempen Politik tu 5/1/2011 rupanya 5/2/2011..ye ye aku dah cancel percutian dengan Mr. Hubby..tup tup balik rumah semalam aku cakap percutian diteruskan sebab aku yang salah tarikh..huhuhuh syoknyee..aku dah tak sabar nak jenjalan rasanya memang dah lama tak bercuti dengan Mr.Hubby n Baby Boy aku tu... kecian diorang..yela dah weekand aku pergi kelas kan...terima kasih sangat2 kat Mr.Hubby yang jaga Baby Boy sepanjang 2 hari aku ke kelas...mana taknya kelas hari sabtu dari 3 petang sampai 9 malam, ahad pula 10 pagi sampai 4 petang, ni dah masuk final year dah n lagi 2 sem jer nak habis dah *insyaallah aku akan sambung master pulak pas ni...perghhh aku tak rasa aku dapat cari pengganti Mr.Hubby yang aku kasihi tu... ok ok tak mo touching2... entry ni aku nak cerita pasal assignment laa bukan nak touching2...*selit2 sikit2 jer... aku rasa untuk memudahkan aku yang bekerja juga belajar ni, aku kena ada checklist kot untuk setiap assignment yang aku kena buat..mana yang due date cepat itu yang aku kena dulukan...hurmmm check list tu yang macam ni

ikut suka nak letak kotak ker bulat ker bentuk "love" ker untuk tandakan "tick" kat situ kan bila sesuatu keje tu dah siap...
hurmm i think i should do this...but bila dah buat ni kena la follow kan so its depands on my dicipline pulak..kot tetiba sesuka hati nak buat ke tak kan dah naya jer....ok ok i will try 1st..hope aku berjaya..perjalanan hidup aku ni memang penuh dengan cabaran dan dugaan yang perlu aku tempuhi sebelum berjaya..mungkin untuk aku kenang setiap pengorbanan dan setiap penat lelah aku untuk dapat penghargaan segulung ijazah ni...*meremang pulak tetiba bulu roma aku..semangat ker ada apa ni...haihihihih...

dahla panjang pulak entry untuk... doakanlah aku untuk semua yang aku buat ye.... *hurmmm ada ker orang buka blog aku??hihihi xpela klu xde pun.... *wink..

Friday, December 10, 2010

AKU DAH PENAT!!

aku dah penat...tu jer nak cakap...penat dengan semuanya....

tapi adakah aku dah give up dengan semua ni?? tidak... aku belum give up..cuma aku penat sangat rasanya....

izinkan aku berehat sendirian..mencari ketenangan dalam tidur yang mendamaikan.... tidur panjang dari keletihan yang memenatkan....

aku kah yang perlu memunasabah diri sendiri??? adakah aku perlu pergi ke pulau sendirian untuk mencari jejak diri sendiri?? mencari jawapn kepada siapa kah aku sebenarnya?? apa y aku inginkan hakikatnya???

iye.... SABAR.... itu jawapan semuanya.. aku cuba sedaya upaya menjadi insan yang cukup sabar dalam segala urusan yang aku tempuhi... dari dulu sudah aku bersabar terdaya yang termampu... selagi nadi ku masih berdenyut..aku akan bersabar.....

adakah dengan menitiskan airmata buat aku lega??? adakah aku akan berasa tenang selepas mengeluarkan air mata?? tidak aku tidak mahu menangis lagi....izinkan aku untuk bergembira di muka bumi Allah yang hanya sementara ini...kerana aku tahu..tidak lama lagi aku akan dijemput pulang oleh yang Maha Esa.......

p/s:xde kena mengena antara yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia....

~L E L E H A N H I N G U S~

2 hari kursus yang membosankan....now kembali bertugas seperti biasa..disebabkan kursus juga la aku kena selsema n batuk ni..sebab apa??? sebab bilik kursus tu giler punya sejuk..then masa nak balik pulak kan hujan so kena redah sikit...aduyaiii..... *sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa....
hari ni xmo buat entry panjang2... cuma sekadar nak g tau selsema jer...now perut aku dah bunyi2 lapar giler... mkn pun nnt xrasa sgt sebab tekak dah sakit n hidung pun tersumbat so xrasala makanan tu..*tuhan dah tarik salah satu deria rasa aku... hope sekejap jer sume ni...


p/s: cukup sampai disini..aku mau makan...lapar sudah...

Monday, December 6, 2010

B O R I N G


hari ni aku cuti sebab mak ila *pengasuh amil cuti balik kampung..lagi pun esok kan Maal Hijrah so cuti panjang sikit kan..aku yang bercuti ni tak kemana pun..tu yang bosan duduk rumah jer... makan tido makan tido jer la nampaknya hari ni... amil pulak macam tak berapa sihat..so fokus tuk jaga amil jer hari ni... tapi apa pun cuma nak cakap yang aku BOSAN......

NUffnang Ads